Дійшли згоди: українські заробітчани летять до Фінляндії

На початку тижня Україна домовилася з Фінляндією про рейси для сезонних працівників. Про це повідомила прес-служба віце-прем’єра Вадима Пристайка. Він обговорив це питання з послом Фінляндії, тому домовленість вже закріплена на рівні двох держав.

Дійшли згоди: українські заробітчани летять до Фінляндії | MIZEZ

Деталі домовленості

У коментарі Вадим Пристайко зазначив: 

«Український уряд допоможе сезонним працівникам організовано дістатися на сезонні роботи у Фінляндії. Держава забезпечить необхідну для цього кількість авіарейсів».

Заходи безпеки, стверджує віце-прем’єр, будуть на найвищому рівні медична страховка, використання засобів захисту, дезінфекція, обсервація після приїзду тощо. Працевлаштування буде тільки офіційним.

Фінляндія відчуває гостру нестачу робочої сили. Тамтешні роботодавці сподіваються, що в цьому році до них приїде 15 тисяч українських робітників. Інакше без робочих рук тут не зможуть належним чином провести сезонні роботи. 

Українців тут цінують як порядних, відповідальних та працьовитих за багаторічну співпрацю вони зарекомендували себе з позитивної сторони. Саме тому у Фінляндії розраховують на те, що державна домовленість дозволить їм отримати необхідну кількість робочих рук для сфер сільського та лісового господарства. 

Актуальна ситуація

Запити на виїзд українських заробітчан були отримані не тільки з Фінляндії. Українських робітників потребують також у Данії, Австрії, Норвегії та інших європейських країнах.

Раніше віце-прем’єр Пристайко зазначав, що держава допоможе заробітчанам, які бажають повернутися на роботу до Європи. Водночас Дмитро Кулеба, очільник МЗС, сказав, що зараз відправляти робітників за кордон «нелогічно», адже в країні пандемія. 

Нагадаємо, що минулого тижня з незрозумілих причин був заблокований чартер до Лондона з українськими заробітчанами майже перед самим відльотом. Тільки після розголосу ситуації українці все ж були доставлені за кордон.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf