Ще 2 чартери з українськими заробітчанами летять до Австрії для збору врожаю


18 травня в Австрію вилетять ще 2 чартери з українськими заробітчанами. Робітників вже чекають в австрійському місті Лінц. Про це повідомив керуючий справами Асоціації виробників фруктів та овочів Верхньої Австрії Штефан Гамедінгер.

Нестача робочих рук

Штефан Гамедінгер заявив, що зараз активно проходять підготовчі роботи до прийняття 390 українців. Доставляти їх будуть двома літаками на замовлення австрійської Асоціації виробників овочів та фруктів. Наступний такий рейс планується на середину червня.

8 травня до міста Лінц вже прибули заробітчани першим спецрейсом з України. На борту було 213 осіб, які будуть залучені до фермерських робіт. Домовленість про такі рейси була досягнута між урядами двох країн. 

Після прибуття у одного із українців було виявлено коронавірус, тому він та 19 пасажирів, які з ним контактували, знаходяться на карантині у різних фермерських господарствах. З іншими 194 особами все добре, вони вже працюють на зборі полуниці.

Гамедінгер також нагадав, що наразі держава потребує понад 800 робітників для успішного проведення сезонних робіт. Це стосується збирання абрикос, вишень, огірків, ягід тощо. Планується, що на такі роботи заробітчан залучатимуть приблизно на 4-6 місяців.

Актуальна ситуація

Раніше Австрія заборонила приземлення літаків у зв’язку із коронавірусом. Обмеження діє до 22 травня. Але для рейсів з сезонними працівниками було зроблено виняток, адже зараз країна як ніколи потребує робочих рук в аграрному секторі.

Нагадаємо, що 28 березня Україна закрила державний кордон. Тому велика частина заробітчан втратила роботу через неможливість виїхати. 30 квітня розпочалися перемовини щодо того, щоб дозволити виїхати українцям на сезонні роботи. 5 травня з різними країнами ЄС було досягнуто домовленостей, і наразі вже декілька чартерів із заробітчанами виїхали до Гельсінкі, Лондона та Франкфурта.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf