Ухвалено законопроект про захист прав заробітчан

16 червня Верховна Рада України у першому читанні ухвалила проект закону №2365 “Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством в працевлаштуванні за кордон”. “За” новий законопроект проголосували 248 народних депутатів. Про це повідомляє прес-служба ВРУ.

Ухвалено законопроект про захист прав заробітчан | MIZEZ

Джерело фото: “Апостроф”

Про що йдеться у новому законопроекті?

Проект закону №2365 передбачає:

  • заборону посередникам, які займаються працевлаштуванням в інших країнах, отримувати оплату від громадян у будь-якому вигляді (безпосередня оплата послуг посередника, відсоток від заробітної плати працівника тощо);
  • посередник має подати декларацію про надання громадянам послуг у працевлаштуванні за кордоном. Після цього його внесуть до спеціального переліку, що ведеться центральним органом виконавчої влади у сфері зайнятості населення та трудової міграції;
  • за порушення законодавства і надання послуг із працевлаштування проектом закону встановлено адміністративну відповідальність.

Якщо зазначений законопроект ухвалять у другому читанні, українські заробітчани вже не будуть зобов’язані платити фірмам або фізичним особам-посередникам за те, що їм знайшли роботу за кордоном. Тоді це буде вже незаконно, а порушники повинні будуть сплатити штраф у розмірі від 2 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

На думку законотворців, це допоможе захистити українських заробітчан, адже випадки шахрайства у цій сфері останнім часом стаються все частіше. “Посередники” забирають у заробітчан останні гроші, а потім зникають із обіцянками знайти роботу за кордоном.

Новий закон №2365 має на меті вберегти українських працівників від таких небезпечних ситуацій. 

Нагадуємо, що у Польщі на сьогодні перебуває понад мільйон трудових мігрантів з України. Карантинні обмеження залишили фермерські господарства без сезонних робітників з інших країн, тому європейські країни почали організовувати авіарейси, щоб привезти заробітчан на сезонні роботи, зокрема й з України.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf