"Повернення заробітчан допоможе відродити українське село", — Катерина Звєрєва

Трудові мігранти можуть створити в Україні сучасні ферми та успішно працювати вдома. Таку думку висловила Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА). 

У своїй статті в “Економічній правді” вона наголосила, що українці їдуть за кордон і для виконання підготовчих сезонних робіт, і для збирання врожаю. 

“Країни ЄС створюють спеціальні умови для прийому сезонних працівників з України, і завдяки безвізовому режиму між Україною та країнами Європейського Союзу багато хто їде до Німеччини, Бельгії, Нідерландів та Франції”, — наголошує Катерина Звєрєва.

Унаслідок введення карантинних обмежень більшість сезонних працівників були змушені повернутися на батьківщину та певний час працювати в українських селах. Але як тільки карантин послабили, заробітчани знову вирушили шукати кращої долі за кордоном. Роботи багато, адже розпочинається надвідповідальний для кожного аграрія період. 

“Заробітчани, які працюють на сучасних фермах та тепличних комплексах, привозять в Україну не тільки гроші, а й ефективні технології”, — підкреслює експертка. 

Заробітчани отримують за кордоном не лише гроші, а й досвід

Найціннішим здобутком є саме досвід: українські трудові мігранти отримують знання про передові технології вирощування сільськогосподарських культур, дізнаються більше про їхній захист і збирання врожаю. Звичайно, цього не можна сказати про всіх заробітчан, але багато хто повертається із багатим агродосвідом і великим бажанням розпочати свою справу. 

Катерина Звєрєва зазначає, що подібна ситуація склался й у Польщі після вступу країни до Євросоюзу в 2004 році. Поляки повернулися до рідної країни й створили власні сучасні фермерські господарства. Тому Україні залишається створити комфортні умови для того, щоби заробітчани, які вирішили повернутися, змогли ефективно й без проблем розпочати свою діяльність в агросекторі. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf