Вирощування коріандру вигідне | MIZEZ

Коріандр за темпами вирощування посідає перше місце в Україні серед інших ефіроолійних культур. Вирощування коріандру вигідне: це підтверджують аграрії Кіровоградської області, де посівні площі під коріандром займають близько 2,5 тис. га!

вирощування коріандру

Ґрунтово-кліматичні умови України цілком підходять для цієї рослини: вона дає високі врожаї й, відповідно, хороший прибуток фермерам.

Особливості розвитку рослини та збір урожаю

Коріандр проростає повільно: зазвичай, це займає приблизно 20-25 днів. Проростання починається, коли повітря прогрівається до +6–+8°С. Пам’ятайте, що у перший рік після сівби коріандр дуже повільно росте. Рослина нечутлива до заморозків: до –10°С витримує нормально. 

Найкращими попередниками для коріандру є озимі зернові. Добре буде рости він і після ярих зернових, зернобобових, картоплі й кукурудзи. А після коріандру сміливо можна сіяти ярі зернові культури.

Рослина любить родючі ґрунти (наприклад, чорноземи та легкі суглинки). В процесі вирощування коріандру обов’язково слід використовувати мінеральні добрива (за необхідності можете використовувати й “органіку”), тому що він виснажує ґрунт. Більша частина (70%) мінеральних добрив зазвичай вноситься восени, а 30% — вже навесні. 

Врожай коріандру достигає не весь одразу: спочатку центральні, а потім бічні зонтики. Існує ризик того, що дозрілі плоди під час негоди або вітру можуть сипатися, тому збирати врожай слід у максимально короткий термін такими комбайнами як КЗС-9  “Славутич”, СК-5 “Нива” тощо. 

У чому користь вирощування коріандру

З насіння коріандру виготовляється ефірна олія, які використовують у кондитерській, косметичній і лікеро-горілчаній промисловості тощо. А шрот з коріандру, що залишається після переробки, є корисною добавкою до харчування сільськогосподарських тварин.

Окрім усіх вищезазначених переваг, коріандр є й чудовим медоносом. З одного гектара коріандру можна зібрати до 150 кг меда!

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf