Отримати 6 врожаїв за рік реально

У Великобританії науковці John Innes Centre відкрили технологію, завдяки якій можна отримувати 6 врожаїв пшениці на рік. За основу для сільськогосподарської новітньої технології взято розробки NASA.

Навіть при найсприятливіших кліматичних умовах зазвичай не вдається виростити понад 2 врожаї за рік. Це було нездоланною перепоною для вчених-селекціонерів. Для виведення нового сорту чи гібрида потрібно було зібрати не один урожай, щоб отримати результат, тому процес тривав довгі роки.

Отримати 6 врожаїв за рік реально | MIZEZ

Як вчені прийшли до ноу-хау?

Вчені Центру Джона Інеса вирішили подолати цю перешкоду. У дослідженні вони спиралися на розробки NASA, призначені для забезпечення космонавтів продуктами харчування під час довгих перельотів або для вирощування різних культур під час колонізації інших планет. Науковці збільшили світловий день до 22 годин на добу за допомогою світлодіодного освітлення.

Доктор Бренді Вулф, один з авторів проекту, зазначила: «Основою швидкісної селекції є надання рослинам освітлення найкращої якості. Ми надаємо більш інтенсивне освітлення і більш тривалий світловий день».

Вона також зауважила, що дослідникам центру доводиться перебувати у постійній гонці з часом. Якщо вченим удасться пришвидшити вирощування урожаю, вони значно прискорять результати дослідів та зможуть успішніше розробляти кращі зернові культури.

Нові протоколи, які використовували науковці, передбачають регулювання тривалості світлового дня, температури і складу ґрунту, відстані між рослинами, вологості повітря та інших ключових параметрів.

Таким чином повний цикл дозрівання пшениці склав усього 8 тижні. Тобто було доведено, що можна отримувати 6 врожаїв пшениці на рік. Результат експерименту з бобовими та олійними культурами також був позитивним: вчені отримали 4 врожаї за рік.

Науковці не планують патентувати свою технологію, а, навпаки, детально описують і прагнуть її поширити.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf