Створено smart-культиватор, що розпізнає бур’яни

Центральною проблемою для всієї галузі овочівництва є боротьба з бур’янами. Адже при вирощуванні овочів дозволяється використовувати лише деякі гербіциди (або взагалі не можна ними користуватися, якщо ви виробляєте органічну продукцію). На допомогу аграріям-овочівникам приходять сучасні міжрядкові культиватори, що ефективно знищують бур’яни, не плутаючи їх із культурними рослинами.

 Створено smart-культиватор, що розпізнає бур’яни | MIZEZ

Переваги та недоліки застосування культиваторів

У багатьох країнах зараз великої популярності набула саме механічна (а не гербіцидна) боротьба з бур’янами. Переваги застосування машин-культиваторів очевидні:

  • полегшується вирощування органічної продукції;
  • не завдається шкода навколишньому середовищу;
  • можна істотно заощадити на щорічній закупівлі засобів захисту рослин;
  • ґрунт розпушується, тому посіви мають кращий доступ до вологи та повітря.  

Істотним недоліком міжрядних культиваторів є те, що більшість з них обладнані такими камерами, що можуть розпізнавати лише рядки та ґрунт, а різниці між культурними рослинами та засмічувачами не бачать. 

Голландський smart-культиватор, що розпізнає бур’яни

Голландська компанія Machinefabriek Steketee B.V. створила smart-обладнання, що здатне точно відрізняти бур’яни від культурних рослин. Камера таких культиваторів адаптується під кожне конкретне поле. Можна заїхати навіть на дуже зарослу ділянку, де не видно рядків, і прилад все одно відрізнить посіви культурних рослин від бур’янів.  

Машина працює навіть у міжряддях 12,5 см, високочутлива та розрізняє найменші відтінки кольорів. Достатньо лише налаштувати культиватор під ті культури, що вирощуються саме на вашому полі, а в процесі роботи комп’ютер сам підлаштує чутливість сприйняття кольорів і покращить здатність розпізнавати рослини. 

Сподіваємося, що використання таких технологічних культиваторів стане популярним в Україні, адже це ефективний та екологічний спосіб захистити свої посіви від бур’янів.  

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf