Як аномально тепла зима вплинула на стан озимих?

Про актуальну ситуацію на полях та боротьбу з головними шкідниками для культур — у нашому матеріалі.

Морозів, які зазвичай знищують переважну більшість хвороб і шкідників, цієї зими не було. І зараз ми спостерігаємо незвично теплий початок березня. Такі умови призвели до того, що хвороби, шкідники і бур’яни активно розвиваються та негативно впливають на стан озимих культур.

Дані Держпродспоживслужби від 13 березня свідчать про такий фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин: у південних, центральних, частково західних областях переважно на добре розвинених посівах озимих пшениці, ячменю та жита теплі погодні умови спричинили розвиток септоріозу, борошнистої роси, кореневих гнилей. Здебільшого ця ситуація спостерігається у Вінницькій, Київській, Рівненській, Херсонській та Черкаській областях: збудники хвороб збереглися на 2-13%, максимум — на 15-20% рослин. 

На Луганщині 5% рослин уражені сніговою пліснявою (здебільшого ослаблені посіви розташовані у низинах).

У Львівській, Хмельницькій, Херсонській областях у 2-15% рослин в основному на минулорічних листках були помічені ознаки фомозу, пероноспорозу та альтернаріозу.

У Запорізькій та Київській областях уражено бактеріозом коренів від 2% до 5% рослин.

Погодні умови також спричинили швидкий розвиток шкідливих комах. У південних областях на озимих зернових культурах, висіяних після стерньових, триває живлення личинок хлібної жужелиці. Їхня чисельність становить 0,2-2, максимум — до 4 екземплярів на м². У Запорізькій області личинки хлібної жужелиці пошкодили до 40% рослин. Зараз 33-67% личинок шкідника перебуває у 2-му та 3-му віці, тому період пошкодження посівів подовжується. Якщо провести підсівання ярими культурами, личинки фітофага харчуватимуться їх сходами.

Також у південних областях помічено поновлення живлення гусениць озимої совки на зернових.

У Запорізькій, Луганській та Сумській областях через інтенсивне прогрівання ґрунту у верхніх його шарах активізувалось переміщення личинок дротяників, несправжніх дротяників, личинок травневих хрущів.

У Львівській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, та Черкаській областях на посівах озимого ріпаку помічена велика кількість жуків прихованохоботників.

За таких складних умов потрібно проводити моніторинг полів та вчасно робити фунгіцидну інсектицидну та гербіцидну обробки. Краще ліквідувати шкідливі організми на ранніх стадіях, коли це безпечно для культур та коли ще не було завдано великої шкоди.

Рекомендовано протруювати насіння за 2-3 тижні до сівби. Зверніть увагу на рівень захисту щодо найпоширеніших у вашому регіоні хвороб і шкідників та змішуйте монопрепарати правильно. Потрібно підживлювати культури мінеральними добривами з додаванням мікроелементів. Також покращують стан рослин завдяки підживленню їх азотними добривами й розпушуванню міжрядь.

Щоби підвищити стійкість озимої пшениці до стресових умов у період весняного кущення, можна обприскувати її рідкими комплексними добривами зі вмістом мікро- й макроелементів та регуляторами росту.

Вчасне внесення гербіцидів цього року також має велике значення для забезпечення високої врожайності озимих культур. Шкідлива флора не лише конкурує з культурами за воду, поживні речовини і світло, а ще й сприяє поширенню шкідників і хвороб. Для надійного контролю бур’янів варто віддати перевагу системним препаратам. Їхній механізм дії дозволяє швидко та ефективно знищити шкідливі рослини, що сприятиме безперешкодному росту й розвитку озимих культур.

Цей сезон, безперечно, буде складним для аграріїв, проте вчасні правильні дії забезпечать гарний врожай.

Схожі статті по темі:

asdf