Кандидатка сільськогосподарських наук розповіла, як зберегти врожай під час погодних катаклізмів

Аномально тепла зима та посушлива весна заподіяли шкоду багатьом господарствам, однак правильні та своєчасні дії навіть після форс-мажорних погодних обставин можуть зберегти до 90% врожаю.

Кандидатка сільськогосподарських наук розповіла, як зберегти врожай під час погодних катаклізмів | MIZEZ 

Важливість проведення фітопатологічної експертизи

Марія Августинович, кандидатка сільськогосподарських наук, повідомила, що в цьому році озимі культури не входили у стан анабіозу, тобто не уповільнювали свій ріст зимою. За її словами, деякі посіви двічі відновлювали вегетацію, що є аномальним. Саме тому, каже Марія, аграрії не знають, що саме слід робити зараз з посівами і коли варто вносити добрива:

“Озимі традиційно виходять зимою повільно, однак у цьому році через аномальні температурні коливання спостерігався стрімкий злет. Потім на зміну посусі прийшла надмірна волога. Ситуація покращилася б, якби такий рівень вологи був у березні, під час наливання колосу в зернових культурах”.

Найперше, що потрібно зробити зараз фермерам — провести фітопатологічну експертизу посівів. Це допоможе виявити хвороби, які поширюються на рослинах. Тільки після цього, наголошує Марія, можна проводити заходи щодо захисту врожаю, наприклад, вносити добрива.

Не всі аграрії проводять фітопатологічну експертизу посівів. Однак, дані про зараженість насіння патогенними мікроорганізмами один з найважливіших показників якості. Він дозволяє з’ясувати, наскільки насіння інфіковане паразитичними патогенними організмами. Заражене насіння не дасть сходів або не сформує повноцінних рослин, що надалі призведе до зниження врожайності. 

Марія Августинович додає:

“Коли хворіє людина, вона проходить діагностику, на якій визначають конкретне захворювання, яке треба лікувати. Те ж саме з рослинами”.

Будь-які нерозумні й нераціональні дії можуть призвести не тільки до зниження якості врожаю, а й до можливої його загибелі. Тому експертка наполегливо рекомендує аграріям проводити фітопатологічний аналіз посівів, захищати та відновлювати рослини мікродобривами і у разі, якщо культура не зійшла — обирати для пересіву рослини з коротким вегетаційним періодом, аби вони встигли дати врожай до осені.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf