Підсумки посівної кампанії на Сумщині

Посівна кампанія на Сумщині завершилася й аграрії підсумовують її результати. За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Маслака, цьогоріч витратні матеріали (паливо, пестициди й насіння) обійшлися українським фермерам у менші суми, ніж торік. 

Левова частка економії припала на паливо, що впало в ціні через коронакризу. Із загальної суми у 6,1 млрд грн, що були витрачені сільгоспвиробниками Сумщини на проведення посівної кампанії, чверть була витрачена на добрива, а п’ята частина — на пестициди. Заробітна плата аграріїв складає приблизно 14% від цієї суми. 

Загалом у Сумській області засіяли 1 млн 172 тис. га землі (так само, як і в минулому році). Незважаючи на однакові площі сівби, урожай зернових культур у 2020-му буде значно менший, ніж торік. Озимих можуть зібрати на 15% менше, але все залежить від погодних умов.

“На стан озимих культур впливають чимало факторів. Температура повітря нижча, ніж у цю пору торік, вегетаційні процеси гальмуються”, — констатує Олександр Маслак. 

Озимі культури у Сумській області вирощують на площі у 175 тис. га, з яких 164 тис. га зайнято озимою пшеницею. Але саме вона зараз опинилася під найбільшою загрозою.

Втрати посівів озимих культур на Сумщині

Від посухи цьогоріч у Сумській області постраждали Буринський, Глухівський, Лебединський, Недригайлівський, Охтирський і Шосткинський райони. Нестача вологи спричинила загибель 1783 га озимих культур. Деякі аграрії вже звернулися до Мінекономіки, щоб їм компенсувати збитки. 

Вся надія на ярі зернові культури

Натомість стан посівів ярих культур у Сумській та інших областях фахівці оцінюють як хороший і задовільний. Проблеми із ярими виникли лише на Півдні країни. 

У другій декаді травня ярий ячмінь та пшениця сформували нижній вузол соломини, а на більш пізніх посівах уже відбувається кущення. Висота рослин за результатами спостережень  становила від 12 до 42 см. На 1 м² фіксується від 490 до 1110 стебел. 

“У ранніх ярих зернових триває інтенсивний ріст стебла. Вологи на сьогодні, крім південних областей, цілком достатньо”, — наголошує Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf