Перспективи вівчарства в Україні

Раніше розведення овець було популярною й доволі прибутковою галуззю тваринництва. Нині на вівчарстві сконцентровані лише деякі господарства, більшість з них — на Буковині, де ця галузь є споконвічною. Природні умови тут якнайкраще підходять для вирощування овець.

Як повідомляє в інтерв'ю AgroNews.ua Оксана Лесик з Буковинської державної сільськогосподарської дослідницької станції НААН, сьогодні в Чернівецькій області вирощують понад 50 тис. овець. З них лише 5 тис. утримується на сільськогосподарських підприємствах. А вся інша частина поголів'я цих тварин знаходиться у населення й у приватних господарствах.

Досягнення та головні проблеми

Науковці Буковини сумлінно працюють над удосконаленням порід овець та збільшенням їхньої продуктивності (молоко, м'ясо, вовна тощо).

Селекціонерами виведено такі внутрішньопородні буковинські типи овець:

  • буковинський тип асканійської мясо-вовнової породи з кросбредною вовною;
  • буковинський тип асканійської каракульської породи.

Також у Чернівецькій області працює обласна програма, спрямована на те, щоб підтримати вівчарів. Але для більшого розвитку галузі потрібна допомога держави. Адже нині все ж прослідковується загальна тенденція зменшення кількості тварин та зниження продуктивності порід.

Редакційна команда MIZEZ

asdf