COVID-19 и аномальная погода: что будет с урожаем в Украине

Цього року на весняно-польові роботи вплинула не тільки рання весна, а й карантинні обмеження, пов’язані з епідеміологічною ситуацією в країні. То що ж буде з урожаєм в Україні? На що варто сподіватися аграріям? У нашому матеріалі.

коронавирус

Карантин та погодні умови

За останні роки врожай на українських полях був дуже добрим, його вистачило як для внутрішнього ринку, так і для експорту. Однак цього року ситуація докорінно змінилася через аномалії погоди та пандемію коронавірусу. Осінь була сухою, зима без снігу, а весна — без дощів. 

Як говорить Геннадій Новіков, голова Аграрного союзу України, виробники сільгосппродукції відносяться до тих підприємств, які неможливо зупинити. Тобто вони є підприємствами критичної інфраструктури. Ніхто не може залишити тварин на фермі без догляду, не можна відкладати посівні роботи, адже тоді восени не буде врожаю.

Ускладнює ситуацію й пандемія коронавірусу. Його виявляють і в людей, які працюють у сфері сільського господарства. Саме тому багато аграрних компаній перевели своїх працівників на дистанційну роботу — тих, хто не працює на фермі чи в полі. Але більшість змушена була залишитися. Для них запровадили масковий режим.

Іншим суттєвим фактором є погодні умови. Суха осінь вплинула на посівну озимих культур. Вони зійшли невчасно та виявилися достатньо слабкими. Завдяки теплій зимі рослини «підтягнулися», але весняні заморозки, які сягнули подекуди –13°, спричинили часткову загибель культур. Наразі постраждали посіви у Миколаївській, Запорізькій, Одеській областях.

Негативний вплив на цьогорічний врожай спричинило й те, що зима була малосніжною, а весна — без дощів, які мали дати рослинам вологу. Зараз її запаси в ґрунті вдвічі менші, ніж потрібно. Посівна розпочалася вчасно, але аграрії зазначають — можливо, поля доведеться пересівати.

Підтримка держави

Люди вже активно сіють і саджають, з цим проблем немає. Проте якість врожаю може бути не найкращою — до всіх вищезазначених погодних негараздів додаються ще й вітри, які висушують землю. На пересів та засоби захисту потрібні додаткові кошти, яких у більшості господарств немає (на гектар треба витратити приблизно 4-5 тисяч). Тому аграрії зараз дуже сподіваються на підтримку з боку держави.

Експерти зазначають, що Україні конче необхідно запровадити систему страхування сільгосппродукції. Якщо б подібна система вже існувала, то вже зараз аграрії могли б отримати кошти по страхуванню і пересіяти ті поля, які постраждали через погодні умови.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf