Аграрії очікують урожай кукурудзи на рівні 35,1 млн тонн

Експерти зменшили свій прогноз щодо урожаю кукурудзи, який очікують цього року. Так, через посуху та несприятливі погодні умови урожай буде становити приблизно 35,1 млн тонн. А це на 8 відсотків менше, ніж очікувалося раніше, та на 2 відсотки менше, ніж минулого 2019 року

Актуальна ситуація та перспективи

Прогноз щодо врожаю було знижено, в основному, через посуху, яку спостерігали протягом усього серпня. Ситуація є такою майже на всій території України. Але особливо постраждали центральні області – саме тут знаходиться більша частина полів, де вирощують кукурудзу. Зараз спостерігається ситуація, коли більше 40% посівів знаходиться у критичній ситуації. Це і змусило експертів знизити показник середньої врожайності кукурудзи до цифри у 67,1 ц з гектара. Минулого року він був на рівні 71,9 центнери.

Зниження прогнозу щодо врожаю експерти називають стриманим. У якості компенсаційних факторів виступають: високий рівень локалізації погодних аномалій та пошкоджених полів одночасно із збільшенням самої площі під посадку кукурудзи. При цьому, приріст площ відбувся в основному в тих регіонах, де умови є сприятливими.

Експортний потенціал кукурудзи оцінюють на рівні 28,5 млн тонн, а це на три відсотки менше, ніж минулого року. При цьому, не виключено, що у вересні і жовтні скоротяться збиральні площі та знизяться показники урожайності через особливості погодних умов.

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf