На Півдні України розпочалися жнива. Збирати нічого

Нещодавно на Півдні України розпочалися жнива. Зокрема на Одещині аграрії почали збирати ячмінь. Але врожайність культури надзвичайно низька: близько 1 тонни з гектара. Про це повідомляє Kurkul.com.

На Півдні України розпочалися жнива. Збирати нічого | MIZEZ

Катастрофічні втрати врожаю

“Ячмінь нас згорів. У нас біда. Збираємо близько 1 т/га. Також маємо пшеницю, тут ситуація дещо краща, ніж з ячменем”, — бідкається головний агроном СФГ “Балкани” Анатолій Волканов. 

Через два тижні від початку збору ячменю розпочнеться збір ріпаку. На жаль, аграрії вже бачать, що ситуація із врожайністю олійної культури теж несприятлива.

Іван Сиров, керівник СВК “Сергіївка”, ділиться переживаннями про те, що у них вижила лише половина посівів ріпаку. Тому з одного гектара зберуть лише 500 кг насіння цієї олійної культури. 

Аграрій підкреслює, що приблизно через 10 днів планують розпочати жнива пшениці. На неї сподівання більші, хоча внаслідок посухи частина її посівів теж загинула, і їх довелося пересівати. Площі ячменю висохли майже повністю й тепер фермери з СВК “Сергіївка” поспіхом пересівають їх соняшником. 

За словами Івана Сирова, за останні чверть століття катастрофа такого масштабу на Одещині трапилася вперше. Так, неврожайними були і 2003, і 2007 роки, але такої посухи аграрій і його колеги ще не бачили. І ці проблеми південні фермерам доведеться розв’язувати самотужки: у те, що держава допоможе, вони не вірять. 

Нагадуємо, що експерти вважають нинішню посуху найсильнішою з 1947 року. За попередніми прогнозами втрати врожаю можуть становити 2,5 млн тонн. Місцеві фермери вже другий рік поспіль страждають від посухи, але цього року вона особливо сильна. 

Також збирання врожаю вже розпочалося й у Запорізькій і Миколаївській областях. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf