Українські фермери поставили ультиматум владі

Нещодавно фермери із Одещини повідомили про те, що вони готові до рішучих дій – перекрити траси, якщо держава не допоможе їм побороти наслідки посухи. За словами аграріїв, несприятливі умови в регіоні тривають вже другий рік. Але ніякої підтримки з боку держави вони не отримують.

Критична ситуація та вимоги аграріїв

Фермери говорять про те, що без допомоги від держави їм не обійтись. Адже, щоб засіяти поля цього року аграрії брали кредити – на придбання солярки, добрива та саме насіння. А все майно знаходиться у заставі ще з минулого року. Чиновники приїжджають, вислуховують, але ніякої допомоги не дають – говорять, що немає схем виплат.

Кабінет міністрів обіцяв підготувати програму щодо компенсації страхування. У теорії це мало б виглядати так: страхування за кожен гектар мало б коштувати 300-400 гривень, а половину цієї суми мала б компенсувати держава.

Зараз на Одещині загинуло від 80 до 100 відсотків від усіх озимих культур. На грані загибелі знаходяться ярі культури. Так, вже на даний момент господарства залишились без кукурудзи, проса та соняха. А все через те, що посуха тривала ще із 2019 року. Самі ж аграрії брали кредити на посівну 2019 року. Вони очікували, що вже 2020 року ситуація стабілізується, якщо затягнути паски. Але цього не сталося – грошей на рахунках не залишилося, урожай втрачений, на складах пусто і не зрозуміло, де брати кошти для виплат пайовикам.

Така загрозлива ситуація негативно позначиться не тільки на аграрному секторі, а й на економіці усього регіону. Адже саме фермерські господарства вносять велику частку в бюджет. Якщо вони не отримають прибутку, не сплатять податки, а в результаті соціальна сфера регіону залишиться без коштів.

Аграрії говорять, що керівництво держави знає про їх проблему, адже вони влаштовували акції протесту, привертаючи до себе увагу. Але чиновники не знають, чим саме вони можуть допомогти. При цьому, кошти є. Компенсація є чудовим механізмом, крім одного «але» - засуха не є форс-мажорною обставиною за документами Торговельної палати.

Фермерам Одещини буде важко без компенсації за втрачений урожай. Окрім цього, потрібна державна програма із зрошення – аграрії самотужки не можуть створити необхідних умов. Таким чином, державна підтримка є важливою для того, щоб зберегти роботу малих та середніх фермерських господарств.

Нагадаємо, що 2020 року посуха охопила більшу територію Європи. Вже зараз більше 80 відсотків орних земель в України страждають від нестачі вологи. А ось Сімферополь, Севастополь, Феодосія та Керч взагалі можуть залишитися без води. Цього року зима була майже без снігу, весна – посушливою. Ситуацію тільки ускладнив коронавірус, через який довелося застосувати карантинні заходи. Тому є вірогідність підвищення цін на хліб, а самі аграрії говорять про серйозні фінансові втрати.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf