Ключові нюанси заснування власного агробізнесу: як уникнути помилок на початку справи

Не дивлячись на несприятливий 2020 рік, аграрна сфера не втратить своєї популярності та затребуваності. Люди завжди потребують якісних продуктів, адже їжа – базова потреба для організму. Тому, якщо є бажання створити власну справу у даній сфері, ніколи не пізно її розпочати. А перед цим варто знати про основні нюанси успішного стартапу.

`Ключові нюанси заснування власного агробізнесу: як уникнути помилок на початку справи Mizez

Що важливо знати

Аграрний бізнес має достатньо високий рівень ризиковості, адже для його ведення недостатньо мати стартовий капітал. Тут велику роль грають різні погодні фактори, санітарно-епідеміологічні умови. Потрібно також мати знання й у сфері рослинництва чи тваринництва. Тому, без попередньої підготовки не обійтись.

Спеціалісти, які будуть працювати в аграрному секторі, повинні мати високий рівень підготовки. Не останню роль грає й менеджмент, знання юридичних аспектів, правильність оформлення документів. Перш за все, треба визначитися із майбутньою сферою діяльності – і детально вивчити всі її аспекти.

Ліцензування та організаційно-правова форма

Наявність ліцензії є обов’язковою для двох видів діяльності – це виробництво та торгівля спиртними напоями, тютюновими виробами, а також вирощування рослин, які входять до переліку прекурсорів, наркотичних засобів, психотропів.

Ліцензійними умовами є наявність кваліфікованих кадрів із спеціальною освітою, певні організаційні та технологічні вимоги. Діють також і спеціальні вимоги. Все це потрібно уточнити заздалегідь.

Бізнес створюється як суб’єкт господарського обороту, має організаційно-правову форму. Це може бути фізична особа-підприємець, партнерська модель, сімейний бізнес, приватне підприємство. Кожен варіант передбачає певні особливості ведення господарства, кількість працівників, рівень доходу.

Важливо також на старті бізнесу формалізувати домовленості між партнерами, якщо вони у вас будуть. Для уникнення ризиків у майбутньому, які передбачити неможливо, потрібно в статуті чітко прописати функціональні ролі кожного учасника, який управляє аграрною фірмою. Це дозволить попередити конфлікти та їх негативні наслідки.

Капітал та земельний банк

Особливості господарської діяльності, формування резервного капіталу, вибір системи оподаткування, а також інші фінансові питання потрібно на самому початку юридично оформити. Це дозволить при несприятливих обставинах одразу розуміти модель поведінки кожного учасника бізнесу.

Щодо формування земельного банку компанії, то отримати землю можна шляхом оренди чи придбання. Обов’язковою є перевірка ділянки перед тим, як оформлювати її на себе. Адже ігнорування цього пункту може призвести до низки проблем, пов’язаних із прихованими відомостями про землю.

Чіткий юридичний механізм заснування власної справи у аграрному секторі дозволить уникнути корпоративних конфліктів, проблем із законом, рейдерства чи інших неприємних наслідків.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf