Високотехнологічні винаходи для агропромислового комплексу

Співпраця спеціалістів сільського господарства та науковців дає свої плоди. Так, нещодавно були презентовані розробки, покликані збільшити продуктивність, зменшити навантаження на самих фермерів та зберегти екологію регіону.

Обмеження вироблення метану

Велика рогата худоба, вироблена жуйними тваринами, є однією із причин глобального потепління. Коли таких тварин було небагато, проблеми не існували. Але зі ростом населення землі та збільшенням потреби у м’ясній продукції, зросла доля м’ясної промисловості у світі. Через це екологи б’ють на сполох, адже велика кількість метану негативно впливає на кліматичні умови. За даними статистики, 15% викидів – це саме результат вирощування тварин. Метан є більш шкідливим – за парниковими властивостями він у 28 раз гірше, ніж вуглекислий газ.

Нещодавно компанія DSM заявила про те, що ними була створена спеціальна добавка, яка скорочує вироблення метану твариною. При цьому, впливу на раціон корів добавка не має. Реєстрація продукту планується на наступний рік – і вже у 2022 він поступить у продаж.

Також для вирішення «метанової» проблеми був створений винахід у вигляді резервуару для збору газів, які виділяють корови. Такий бак кріпиться до спини тварини, а труба  виведена в травний тракт. Резервуар за день може зібрати до 300 літрів газів. При цьому, зібраний метан можна використовувати у якості джерела енергії для потреб самого фермерського господарства.

Дрон для джмелів

У Вашингтонському університеті створили мінідрон, який будуть кріпити на спину джмелям. Така система містить антену та датчики, які будуть збирати та передавати дані про стан полів: рівень освітлення та вологості, стан посівів, екологія місцевості. Коли джміль буде повертатися до вулика, дрон перезарядиться, а інформація буде зчитана.

Дрон буде збирати інформацію про місцевість, яку за день облетіла комаха. Дані будуть заноситися до спеціальної карти. Такий винахід дозволить знизити витрати та подібну ж інспекцію, але за допомогою безпілотників. Тим паче, що комахам підзарядка не потрібна, а ось дрон без неї не зможе продовжити роботу.

Щоб закріпити мінідрон на комахах, їх будуть присипляти у спеціальній холодній камері.

Дрон для боротьби з мишами-полівками

Сфера використання дронів у сільському господарстві постійно розширюється. Раніше їх використовували лише для того, щоб вивчати стан посівів та внесення добрив. Але нещодавно дрони вирішили застосувати для того, щоб боротися із мишами-полівками.

За допомогою дронів спочатку виявляюсь саму колонію мишей, фіксують їх маршрути. А потім, враховуючи їх, за допомогою дронів доставляють засоби для боротьби із гризунами. Таким чином, не треба використовувати важку техніку, а саме нанесення засобів  стає більш точним.

«Правильне» молоко

Молоко із бета-казеїном або А2-молоко стало відкриттям минулого року. Так, бета-казеїн існує в молоці у двох формах – А1 та А2. Їхня відмінність полягає лише у одній амінокислоті. Але це має суттєве значення, адже молоко А1 може впливати на травлення у дорослих людей, порушуючи його. Через це багато хто уникає вживання молока.

Зазвичай, молоко містить обидва типи бета-казеїну. Але є тварини, які виробляють лише молоко типу А2. Зокрема, компанія із Нової Зеландії створила тест, який дозволить виявити таких корів. Як результат, фермер може розділити тварин, виокремивши тих, які виробляють «правильне» молоко. При цьому, А1 шкідливим вважати не слід – компанія-розробник тесту наполягає на цьому твердженні.

Розумна бирка для великої рогатої худоби

Американська компанія створила бирку, яка не тільки позначає саму тварину, але й дозволяє передавати дані у режимі реального часу. Так, даний апарат проводить аналіз параметрів тварини – її ваги, переміщення, ваги, стану здоров’я. Зчитує він і навколишній клімат. Дані потрапляють до централізованої системі, яка встановлена на фермі. Таким чином можна буде оперативно реагувати на потенційні загрози для тварини, а також знати, де саме знаходиться стадо.

Таку бирку можна застосовувати не лише до свійських, а й до диких тварин. Тут вона буде сприяти науковим дослідженням.

Редакційна команда MIZEZ.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf