Зростання цін на соняшник та сою

Не дивлячись на тенденції світового ринку, на українському ринку закупівельна вартість рослинної олії та сої поступово зростає. Причиною тому є актуальні дані про збирання врожаю, які важко назвати оптимістичними.

Зростання цін на соняшник та сою Mizez

Ситуація із цінами

Закупівельна вартість соняшнику за останній тиждень зросла мінімум до 15400 гривень за тону, а за сою правлять 14600 гривень за тону – з доставкою на завод. Експортні ціни на сою в порту зросли до показників 14600-14900 гривень за тону. Це тільки призвело до посилення конкуренції між трейдерами та виробниками. Зокрема, трейдери за сою ГМО встановили ціну у 15200 гривень за тону.

На світовому ринку спостерігається падіння попиту на рослинні олії. Особливо це стосується пальмової олії. Все це призвело до зниження цін. Але українська соняшникова олія особливо не здає позицій – вартість продукту становить 950-980 доларів за тону. Місяць тому ця цифра була іншою – 1 тисяча доларів за тону.

Експерти зробили свої прогнози щодо світового виробництва соняшника на майбутній маркетинговий рік. Так, воно сягне найнижчого показнику за останні три роки – 50,9 млн тонн. При цьому, у вересні експерти оцінювали цей же урожай на рівні 51,48 млн тонн. Прогноз урожаю для українського соняшнику був зменшений до 14,5 млн тонн, а це на 2 млн тонн менше, ніж раніше.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf