Аграрії потрапили в курсову пастку

Нестабільність курсу негативно впливає на доходи українських аграріїв: прибутки знижуються, витрати зростають. 

Курсові коливання

Під час круглого столу, який був проведений «Фінансовим клубом», обговорювали питання фінансування аграрної сфери під час карантину. Торкнулися учасники і питання курсових коливань. У минулому році багато фермерів показали не надто позитивні фінансові результати через ревальвацію гривні. Втрати досягли показника 15% EBITDA (показник операційної рентабельності).

Аграрії потрапили в курсову пастку Mizez

Цього року ситуація з курсом також не є сприятливою — аграрії знову потрапили у курсову пастку. Так, Олександр Існюк, директор департаменту корпоративного бізнесу в Укргазбанку, говорить: «Минулого року, коли була ревальвація, усі сіялися по 28 грн/$, а збирали врожай по 25 грн/$, при цьому втратили 15% EBITDA. А в цьому сезоні ситуація зворотна: усі отримали доходи по 25 грн/$, а зараз витрачають по 27-28 грн/$. І це для аграріїв ще один удар».

Проблеми не тільки з курсом

Окрім коливань вартості валюти, який знижує рентабельність роботи фермерів, негативно на ситуацію впливають і коливання цін. Відбувається це через світову кризу, пов’язану з коронавірусом. Так, наразі знизилися ціни на олію та цукор, а також прогнозують підвищення цін на зернові через їх можливий неврожай.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf