Карантинні будні аграріїв

Уряд послабив обмежувальні заходи для аграріїв, адже вони мусять проводити весняні польові роботи вчасно: сіяти ярі культури, обробляти озимі. Як працювати в агро в умовах карантину?

Заступник міністра економіки Тарас Висоцький запевняє, що польові роботи проводяться в штатному режимі і з врожаєм цього року не повинно бути проблем. Уже висіяли близько 1 млн га ранніх ярових зернових і зернобобових культур та почали сіяти соняшник і цукровий буряк. Агрокомпанії повністю забезпечені садивним матеріалом та на 81% — добривами. Однак посівна цього року має свої особливості.

Карантинні будні аграріїв Mizez

Соціальне дистанціювання

Головне зараз — зберегти здоров’я людей. Агропідприємствам необхідно організувати роботу таким чином, щоб мінімізувати контакти і між колегами в компанії, і з постачальниками та партнерами. Якщо захворіє один працівник, додому на самоізоляцію доведеться відправити всіх, хто з ним контактував. Замінити працівників ніким, а попереду основна фаза польових робіт (посів кукурудзи й соняшника), яка почнеться після 7 квітня. Та ця проблема постала гостро перед усією агросферою, а не лише в полях. Нових людей потрібно навчати, а зараз для цього немає ні можливостей, ні часу. Деякі компанії взагалі закрили їдальні, щоб уникнути скупчення людей, і компенсують витрати на харчування працівникам.

Транспорт і засоби індивідуального захисту

Компанії мусять самостійно організувати перевезення для своїх працівників, але не всі підприємці здатні покрити ці додаткові витрати.

Також на початку карантину були певні труднощі з забезпеченням працівників масками, санітайзерами, рукавичками. Поки що цю проблему вирішено.

Техніка

Деякі компанії, що надають послуги з оренди агротехніки, на період карантину не працюють. Частина агропідприємств змушена покластися цього сезону лише на власні технічні ресурси. Однак є й такі підприємства, що завжди користувалися орендованою агротехнікою та не мають власної.

Брак часу

У ґрунті лишилося вкрай мало вологи після безсніжної зими та весни без дощів, тому цього року доведеться провести посівну в рекордні терміни.

Агропідприємці стараються бути оптимістами та говорять, що це лише дрібні неприємності. Однак працювати в агро в умовах карантину складно, особливо невеликим компаніям із дуже обмеженими ресурсами.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf