Гаряче

Вирощування вівса: основні правила для щедрого врожаю

Вирощування вівса – перспективна справа, адже зараз кількість посівних площ під нього збільшується. В основному вирощують харчовий овес, з якого роблять дитяче харчування та пластівці для сніданку. Але для отримання багатого врожаю треба знати про певні правила. Далі ви дізнаєтеся про 10 порад  для успішного вирощування вівса, які підвищують врожайність культури.  

Вирощування вівса Mizez

Правило сівозміни

У вівса є схильність до зараження цистоутворюючою нематодою, хоча сам має оздоровчий вплив. Тому між висіванням цієї культури треба робити паузи в 5 років, щоб знизити ризик зараження нематодою інших рослин.

Правильний вибір місцевості

Культура потребує великої кількості вологи – особливо в період появи сходів. У цей же час треба уникати спеки, адже температура вище 30 градусів суттєво знизить врожайність. Тому посушливі райони і регіони, де початок літа є спекотливим, не підійдуть для вирощування вівса.

Уникайте щириці

Щириця або амарант – рослина, з якою вирощування вівса несумісне. Для боротьби з цією рослину є невеликий вибір препаратів, однак, і до них у неї швидко виникає стійкість. Іншим наслідком стане те, що коренева система вівса може пошкодитися. Тому, до початку засівання поля потрібно повністю знищити щирицю.

Ранній час висіву

Чим раніше ви засієте овес, тим більшою буде його врожайність, а якість – кращою. Робити це можна навіть тоді, коли є поверхневе замерзання ґрунту. Головне, щоб під час сівби його не ущільнили колеса техніки. Тому, тиск у шинах повинен бути у діапазоні 0,5-0,8 бар.  

Густота посіву

Овес не можна висівати надто щільно, адже його якість визначається головним пагоном. Якщо сходи знаходяться дуже близько одне від одного, з’являється багато непродуктивних пагонів. Як результат – головний не отримує необхідної кількості вологи та поживних речовин. Окрім цього, більш доцільно обирати глибокий посів.

Правильне удобрення

Ярий овес має підвищену потребу  в живленні. Це може бути калій, магній, фосфор – але, тільки якщо в цьому є реальна потреба. Перед тим, як проводити позакореневе підживлення, потрібно шляхом аналізу листя визначити, чи доцільно це.

Баланс азоту

Нестача цього елементу або його надлишок негативно впливають на стан рослин. Визначити необхідність у підживленні можна, якщо удобрити невелику ділянку азотистою речовиною у кількості на 30% менше, ніж зазвичай. Якщо рослини посвітлішали дуже рано, то є нестача азоту. Вносити добриво треба у 31 або 32 фазу розвитку культури.

Використання регуляторів росту

Використання цих препаратів повинно бути помірним, адже його велика доза буде негативно впливати на рослини. Тому регулятори росту потрібно застосовувати тільки в разі потреби, погоджуючи процес із замовником.

Використання фунгіцидів

Як правило, ці препарати для вирощування вівса не потрібні. Однак, якщо є ураження іржею або борошнистою росою, треба обробити посіви. Використовувати потрібно приблизно 50-70% від тієї кількості, що рекомендована при сильному ураженні. Це дозволить уникнути уповільнення дозрівання колоса.

Боротьба з шкідниками

П’явиця може з’явитися на рослині у посушливі роки, в період росту волоті. Треба ретельно перевіряти посіви у цей період – і якщо шкідник є, застосувати препарати групи перетроїдів. Також овес страждає від ураження попелицею, яка на пізній стадії може знизити урожайність. Тому, важливо своєчасно провести обробку, щоб знищити шкідника. Але, якщо овес росте в районі, який знаходиться на височині, така ситуація є рідкістю.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf