Нюанси вибору сорту часнику

Український часник цінується у світі. У березні часник одеської компанії «Агро Патріот» переміг у конкурсі 2019 A.A. Taste Awards Winners в Японії. Одне з найпоширеніших питань — як вибрати сорт часнику?

Нюанси вибору сорту часнику Mizez

Україна надзвичайно багата на сорти часнику (наприклад, Львівський аграрний університет налічує понад 300 місцевих сортів). Водночас перевіреного якісного садивного матеріалу дуже мало, до того ж існують сортові підробки. Також важливо розуміти, що колір, врожайність і смак того самого сорту на різних ґрунтах буде відрізнятися. Тому потрібно вибрати сорт часнику, який буде найкраще підходити саме для вашої ґрунтово-кліматичної зони.

Основні критерії для вибору:

  • розмір і маса головки;
  • здатність до виробництва якісної однозубки;
  • стійкість до хвороб і холоду.

Сорти часнику є стрілкуючі й нестрілкуючі. Перший вид є основним в Україні, до нього належать такі сорти: Любаша (найбільші площі, 1-ше місце за розміром головки), Софіївський, Прометей, Дніпровський велетень, Дюшес (5 місце). Любаша — високоінтенсивний сорт з крупними плодами, однак має до 12-20% кухонних відходів, на що теж варто звертати увагу.

Також є нестрілкуючі сорти в Україні, але їх до нас переважно завозять: Мессідром, Сабадром, Месідор, Гермідор. Нестрілкуючі сорти розмножуються лише зубками, не мають повітряних цибулин та характеризуються низьким коефіцієнтом розмноження.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf