Посилення впливу на порушників земельного законодавства

Кабінет міністрів застосував заходи щодо посилення механізмів впливу на тих, хто  порушує земельне законодавство. Рішення було прийнято під час засідання 9 вересня.  

Деталі рішення

Кабінетом міністрів були внесені зміни до Методики визначення розміру шкоди, якої заподіяли порушники, самовільно зайнявши ділянку землі, використовуючи її не за призначенням чи видаленням родючого шару ґрунту. Всі ці дії є порушення закону, тому порушників очікує суворе покарання.

Порушення порядку використання ділянок землі – поширена «практика» в Україні. Деякі фермери незаконно обробляють пасовища, захоплюють державні землі – та не бояться покарання за такі дії. А все через те, що розрахунок збитків є значно меншим за той прибуток, який вони отримують у результаті. Такі дії призводять до того, що місцеві бюджети недоотримують гроші, а самі землі виснажуються через незаконне та недоцільне використання. Отримуємо подвійну шкоду – й для екології, і для місцевих громад.

Уряд вирішив запровадити більш ефективний механізм, який дозволить боротися із порушниками закону. Так, розрахунок збитків був збільшений втричі. Таким чином, порушувати закон стане невигідно. Урядовці очікують, що прийняті зміни зменшать кількість порушень закону у області використання та охорони земель, а також збільшать надходження коштів до бюджетів – державного та місцевих. Чи будуть ефективними ці зміни – покаже час та практика.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf