Придбати врожай авансом?

У штаті Мен, що в США, набув популярності проект CSA, який передбачає можливість придбати авансом частину врожаю за цей рік. У спеціальній програмі участь беруть переважно агропідприємці, які виробляють органічну продукцію.

Через пандемію коронавірусу у США виникли великі труднощі в поставках агропродукції, як це сталося в багатьох інших країнах. Фермери в усьому штаті Мен запропонували споживачам взяти участь у програмі. Жителі активно почали цікавитися проектом, адже він дає можливість придбати сезонні знижки заздалегідь, а отримати частину врожаю пізніше. 

Придбати врожай авансом? Mizez

Передумови

Весною фермери мають більше витрат, ніж прибутків: потрібно придбати добрива, насіння, обладнання, надати зарплату найманим працівникам. Водночас продукції для продажу небагато. Ситуація загострилася через обмежувальні заходи, введені для боротьби з коронавірусом. Оптові та роздрібні продажі впали або ж узагалі припинилися. Деякі підприємці втратили продукцію, яка швидко псується (помідори, наприклад), тому що ресторани й кафе змушені були відмовитися від закупівель.

Як це працює?

Споживачі оплачують членство в програмі та отримують щотижня обумовлену кількість сільськогосподарських культур від фермерів протягом певного періоду під час вегетаційного сезону.

Програма дає можливість фермерам отримувати кошти в критичний час та контролювати збут урожаю. Таким чином жителі штату підтримують місцевих виробників.

Споживачам це також дає низку переваг:

  • Можливість регулярно отримувати свіжу перевірену продукцію. Агропідприємства місцеві, тому учасникам програми доставляють врожай «прямо з городу», а ті мають змогу контролювати якість, повідомляючи про якісь негаразди.
  • Відсутність збоїв у поставках та дефіциту. У магазинах полиці під багатьма продуктами спорожніли, а в поставках стаються збої. Учасники програми впевнені, що отримають бажані продукти вчасно.
  • Деякі фермери дозволяють споживачам вибирати потрібні продукти та щотижня гнучко змінюють асортимент.

Отож програма з придбання авансом частини врожаю вигідна і для споживачів, і є великою підтримкою для фермерів.

Редакційна команда MIZEZ

asdf