Прогнози щодо вирощування української пшениці на наступні 20 років

Нещодавно експерти ООН склали власний прогноз щодо того, якою буде ситуація із вирощуванням пшениці в Україні до 2040 року. Так, у результаті дослідження було виявлено, що ризики для озимої пшениці на території нашої країни будуть мінімальними.

Прогнози щодо вирощування української пшениці

Деталі дослідження та прогнози

Фахівці провели моделювання клімату на території України аж до 2040 року. У результаті ризики щодо вирощування озимої пшениці були оцінені як мінімальні. Експерти заявляють, що період перезимівлі стає більш коротким, а ризики вимерзання мінімізуються. При цьому, навесні відростання посівів пришвидшується, ризики негативного впливу посухи навесні також є меншими.

Результат дослідження показали, що у перспективі урожайність пшениці на території України зросте – приблизно на тридцять відсотків від того рівня, що ми маємо зараз. Це можливо за рахунок лише особливостей клімату.

А ось ризики недобору урожаю кукурудзи та ярого ячменю є у середньостроковій перспективі. У південно-східних регіонах України можливе погіршення урожайності на 15-20 відсотків. Частково це торкнеться і центральних регіонів, де скоротиться період вегетації через передчасне дозрівання врожаю.

Перспективи вирощування соняшнику, зерна, сої є позитивними на найближчі п’ятнадцять років. Але лише за умови використання інноваційних технологій та пристосування до змін клімату. Якщо виникнуть катастрофічні умови, то шанси щодо компенсації недобору урожаю є невеликими. Тому уже зараз потрібно задуматись щодо змін у аграрній сфері, які допоможуть пристосуватися до змін клімату та не втратити урожай.

Останні роки клімат України характеризується як монотонний та схильний до вирівнювання. Якщо і складається якась певна погодна ситуація, то спостерігається вона майже на всій території держави. Тому можливостей для добору урожаю за рахунок регіонів із сприятливим кліматом мало.

Нагадуємо, що експерти нещодавно скоригували прогноз щодо врожаю зернових культур у цьому сезоні. Цей прогноз зменшився із 72,1 до 70 млн тонн. Також спостерігається й зниження експорту зернових культур, а виробництво сільгосппродуктів впало на 20 відсотків. Одночасно із цим наша країна займає місце у п’ятірку лідерів з експорту зерна.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf