Гаряче

Ситуація на кордоні з Польщею: протестувальники вчиняють безлади та планують блокування ще двох контрольно-пропускних пунктів

Польські аграрії оголосили про наміри заблокувати контрольно-пропускні пункти «Устилуг – Зосін» та «Угринів – Долгобичув» на кордоні з Україною, починаючи з сьогоднішнього дня, 12 лютого.

Про це в ефірі телебачення повідомив представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Він зазначив, що проїзд вантажного транспорту через згадані КПП може бути тимчасово припинений, починаючи з 10:00.

Демченко також повідомив, що з 9 лютого продовжують залишатися заблокованими контрольно-пропускні пункти «Ягодин – Дорогуськ», де у черзі на в'їзд до України стоять приблизно 700 вантажівок, та «Рава-Руська – Гребенне» з чергою близько 400 автомобілів. Біля КПП «Краківець» зібралося близько 1000 вантажівок, проте цей напрямок поки що не заблоковано.

Проте учасники протесту дозволяють перетин кордону легковим автомобілям та автобусам.

Контрольно-пропускний пункт «Шегині – Медика» був розблокований 10 лютого, але Демченко припустив можливість відновлення блокування.

Тим часом поліція польського міста Хелм почала розслідування інциденту, що стався 11 лютого з вантажівками, навантаженими українським зерном, неподалік прикордонного пункту пропуску в Дорогуську, як повідомляє «Польське радіо».

Згідно з інформацією поліції, протестуючі фермери зупинили три українські вантажівки та розсипали зерно на дорогу.

«Після оформлення необхідних документів до Польщі заїхали три вантажівки під управлінням українських водіїв. Протестувальники заблокували їхній рух, а в певний момент відчинили причепи, внаслідок чого зерно частково опинилося на дорозі. Водії змушені були повертатися назад до України», — розповіла Ева Чиж з головного управління міської поліції Хелма.

Вона додала, що жодних бійок чи інших небезпечних ситуацій не зафіксовано.

«Ми проводимо перевірку, встановлюємо особи учасників інциденту, опитуємо свідків», — сказала представниця поліції, зазначивши, що результати розслідування будуть направлені до прокуратури для проведення кримінального розслідування та правової оцінки.

Також повідомляється, що польські протестувальники висипають на дороги землю та кидають шини, намагаючись заблокувати рух українських вантажівок, за інформацією «Фокус» у Telegram.

Це призвело до утворення черги вантажівок на пункті пропуску «Угринів – Долгобичув» з українського боку на довжину 7,1 км, а на митному пункті «Медика – Шегині» черга українських вантажівок, які не можуть виїхати з Польщі, становить 4,8 км.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf