Законопроект про мобілізацію передбачає можливість вилучення сільськогосподарської техніки для армійських потреб

Законопроект про мобілізацію передбачає можливість вилучення сільськогосподарської техніки для армійських потреб

Парламент у першому читанні схвалив законопроект №10449 про мобілізацію, що включає положення про вилучення сільськогосподарської техніки на користь армії.

Про це у своїй колонці для "Еспресо" повідомила народна депутатка Юлія Клименко.

"Зараз транспорт, у тому числі водний, буде реєструватися ЗСУ та вилучатися навіть у індивідуальних підприємців, а агротехніка не зможе залишати межі області. Мене цікавить, як ми збираємося сіяти та збирати врожай? Як ми будемо доставляти зерно на елеватори або в порти сусідньої області, залучати комбайни та іншу техніку? Чи хтось в уряді розуміє, як функціонує агробізнес та фермерство в Україні?" – пише вона.

У телевізійному ефірі народна депутатка уточнила, що законопроект змінює принципи військово-транспортного обов'язку, роблячи їх суворішими, за інформацією УНІАН.

"Тепер до реєстру, який ведуть ЗСУ та ТЦК щодо транспортних засобів, додаються дані не тільки від підприємств, але й від фізосіб-підприємців, причому інформацію передаватимуть держоргани, зокрема МВС. Такі транспортні засоби будуть на обліку, і якщо вони опиняться в реєстрі, то не зможуть бути продані, заставлені, або переміщені між областями. Це викликає серйозні суперечки," – наголосила Клименко.

Вона вважає, що такі заходи можуть паралізувати діяльність фермерських господарств, особливо малих, де небагато транспорту.

Також Клименко зазначила, що існує постанова Кабінету Міністрів про порядок вилучення транспорту для армії, але вона з невідомих причин вважається державною таємницею.

На її думку, немає потреби вилучати сільськогосподарську техніку, як-от комбайни чи сівалки, адже вона не потрібна армії, хоча екскаватори для риття окопів та вантажні автомобілі можуть бути використані в оборонних цілях.

"Обмеження переміщення техніки між областями – це абсурд, оскільки деякі агропідприємства володіють землями в різних регіонах, що робить неможливим переміщення техніки," – додала вона.

Клименко анонсувала подання поправок до законопроекту про мобілізацію, аби запобігти прийняттю положень, які перешкоджатимуть нормальній роботі підприємців, оскільки економічний фронт також є важливим.

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf