За якими параметрами вибрати розкидач добрив

Напевне, всі агровиробники знають: у великому господарстві не обійтися без розкидача добрив. А порад по його вибору так багато, що не знаєш до чого дослухатися. Ми допоможемо вам обрати якісний і надійний розкидач добрив, який буде вашим помічником протягом тривалого часу. 

Для початку слід визначитися, який саме розкидач вам потрібен: для органічних чи мінеральних добрив. 

  • Розкидач органічних добрив (гній, компост) завжди причіпний. Він виглядає як кузов із роторами у задній частині. Такі розкидачі зазвичай великого розміру, тому коштують недешево. Але якщо ви прихильник органічного землеробства, то цей варіант підійде вам якомога краще.
  • Розкидач мінеральних добрив. Їх на ринку чимало: є компактні варіанти місткістю до однієї тонни. Такий розкидач можна приєднати до трактора потужністю від 10 к.с. Принцип їхньої роботи нескладний: дрібні гранули добрива потрапляють на обертові диски й вилітають з них завдяки відцентровій силі. Добрива розкидуються у радіусі до 35 метрів. Таким чином, ви зможете обробити від 2 до 7 га за годину. 

“Окей, — скажете ви, — а якщо я користуюся одразу двома видами добрив? Щоб ґрунт на моїх полях не виснажився, я застосовую “органіку”, а для кращої реалізації потенціалу сортів і гібридів — “мінералку”. В такому разі чудовим рішенням для вас стане придбання універсального розкидача. Зараз на ринку сільгосптехніки їх представлено чимало. 

За якими параметрами вибрати розкидач добрив?

Розмір ємності залежить від площі поля й того, яку культуру ви на ньому вирощуєте. Місткість розкидачів мінеральних добрив варіюється від 200 до 2 тис. кг, а розкидачі органічних добрив значно більші (в них можна завантажити до 20 тонн добрив!

Перед купівлею врахуйте швидкість заповнення машини й відстань від сховища добрив до вашого поля. Загалом, розкидача місткістю 10 тис. літрів цілком може вистачити на 50 га поля. 

Одним з найважливіших критеріїв вибору розкидача є потужність вашого трактора. Наприклад, для розкидача органічних добрив місткістю близько 6 тонн потрібен трактор потужністю від 80 к.с. А для багатьох розкидачів мінеральних добрив достатньо й менш потужного трактора. 

Стандартна частота обертання валу відбору потужності становить 540 обертів на хвилину. Зауважте, що якщо частота інша, вам доведеться щоразу власноруч визначати норми посіву.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf